Picie kawy chroni przed cukrzycą
11 czerwca 2010, 12:25Picie kawy zapobiega cukrzycy typu drugiego. Naukowcy są przekonani, że w dużej mierze za zaobserwowany efekt odpowiada kofeina. Badania prowadzono na myszach, a uzyskane wyniki wyglądają bardzo obiecująco (Journal of Agricultural and Food Chemistry).
Mięso sprzyja wczesnej menarche
11 czerwca 2010, 09:35Dziewczynki, które w dzieciństwie jedzą dużo mięsa, zaczynają miesiączkować wcześniej od rówieśnic. W ramach studium Brytyjczycy porównali dietę ponad 3 tys. dwunastolatek.
Kawa nie zwiększa czujności
4 czerwca 2010, 09:29Specjaliści z Bristolu dowodzą, że spożycie kawy nie wiąże się z rzeczywistym wzrostem czujności, a ludzie przywiązani do porannego picia małej czarnej doświadczają jedynie złudzenia.
Jedzenie w nocy grozi utratą zębów
2 czerwca 2010, 11:23Jedzenie w nocy może poważnie uszkadzać zęby. Analiza dokumentacji medycznej 2.217 Duńczyków ujawniła, że zwiększa ono ryzyko utraty zębów i to bez względu na rodzaj przekąski.
Alkohol obniża ryzyko cukrzycy
27 maja 2010, 08:40Ludzie, którzy piją umiarkowane ilości alkoholu, mają mniejsze szanse zachorowania na cukrzycę typu 2. niż abstynenci. Jest jednak pewien warunek: muszą spełniać co najmniej 3 z czterech kryteriów zdrowego trybu życia: przestrzegać zbilansowanej diety, nie palić, zapobiegać otyłości i/lub dbać o odpowiednią ilość ruchu.
Mniej słodzonych napojów, koniec z nadciśnieniem?
25 maja 2010, 15:14Zmniejszenie ilości wypijanych słodkich napojów o zaledwie jedną porcję dziennie może pomóc obniżyć ciśnienie krwi – dowodzą amerykańscy naukowcy.
Umiarkowane spożycie alkoholu może chronić przed alzheimerem
25 maja 2010, 13:38Mimo wieloletnich badań wciąż niewiele wiadomo na temat środowiskowych czynników mających wpływ na zapadalność na alzheimera. Ostatnie doniesienia sugerują ochronne działanie spożywania alkoholu, ale tylko w ściśle określonych warunkach.
Ser wzmacnia układ odpornościowy staruszków
13 maja 2010, 15:32Fińscy naukowcy stwierdzili, że będący nośnikiem bakterii probiotycznych ser może zwiększyć sprawność układu odpornościowego starszych ludzi.
NASA walczy z osteoporozą
11 maja 2010, 16:14Badania medyczne przeprowadzane w... Laboratorium Napędów Odrzutowych - może to brzmi zaskakująco. Ale tylko do momentu, kiedy przypomnimy sobie, na jak wiele chorób narażeni są astronauci. W tym również na zrzeszotnienie kości.
Czekolada chroni mózg
6 maja 2010, 11:30Uczeni z Johns Hopkins University odkryli, że pewien składnik gorzkiej czekolady pomaga chronić mózg przed uszkodzeniem w czasie udaru. Zwiększa on bowiem intensywność sygnałów komórkowych, o których wiadomo, że chronią komórki nerwowe.